Moj popis blogova

ponedjeljak, 10. prosinca 2018.

Inačice križaljaka (42) - KRIŽALJKE S UČAHURENIM POJMOVIMA


Pretečom ovakvih križaljaka držim križaljke s nizom jednakih slova objavljivane u Novostima Enigmi po kojima su bili poznati Ljubiša Jakšić i Milan Jelenković. Kod njih su središnja slova učahurena samo u jednome smjeru (vodoravno ili okomito), dok je prvo i zadnje slovo učahureno u oba smjera. O njima ću drugom prigodom, kao i o prekidaču kod koga se slova jednoga  pojma protežu krož više riječi.

Izgleda da je sve počelo s Kvizoramom da bi takve križaljke prihvatila Križaljka Kviz, Kviskoteka, Feniks, Skandi Feniks i drugi časopisi. Kod klasičnih križaljaka obično su učahureni pojmovi ispisani u liku, ali to nije obvezatno, dok u skandinavkama najčešće nisu već upisani.
Teža varijanta ovakvih križaljaka su one s istoslovnom čahurom od 5, 6 ili 7 slova, a lakša one s prečkama poput prstenastih križaljaka. Njihovom inačicom su i osmosmjerke s učahurenim čarobnim likovima.(Rešad Besničanin, Kvizorama broj 200, 3. II. 1996., str. 11)(Ivica Marelić, Kviskoteka broj 286, 7. IV. 2000., str. 15)(Siniša Komljenović, 50 skandi broj 325, 25. V. 2007., str. 25)(Željko Jozić, Feniks, str. 10)

Enigmoznalac

Nema komentara: