srijeda, 3. srpnja 2019.

Sretan imendan (24) - TOMA


Danas je blagdan sv. Tome, apostola, onoga nepovjerljivoga Isusova učenika. Zbog sumnja ušao je u povijest i završio u izrazu: „Nevjerni Toma“ koji označava svakoga sumnjivca, krzmala i kolebljivca.


Ovo ime potječe iz sirskoga jezika u kojemu „toma“ znači „blizanac“. Toma i Tomo osobna su imena, ali i odmilice  više imena prim. Tomislav. Nijedno od ovih imena nije  često među zagonetačima. Sjetih se sljedećih kolega: Tomislav Pejić, Tomislav Munišić, Tomo Paljak, Tomo Tomić, Tome Kozarevski, Tomislav Magdić, Tomislav Šegedin, Tomislav Butorac, Tome Isoski, Tomislav Kalmar, Tomislav Crnički,  Tomislav Živković, Tomislav Mišulić, dok su danas aktivni Tomislav Vukadinović, Tomislav Rebrović, Tomislav Popović i Tomislav Zeman.

Imenko

4 komentara:

Anonimno kaže...


Aktivni su i Tomislav VUKADINOVIĆ (izlaze mu ukrštenice-križaljke u "Novosti enigmi"), Tomislav POPOVIĆ (objavljuje u "Novosti enigmi" i učestvuje na konkursima anagramista) i Tomislav ZEMAN iz Sremske Mitrovice (objavljuje svake srede ukrštene reči - križaljku u "Sremskim novinama" paralelno sa skandinavkom čiji autori su Jovan VUKOVIĆ i Vladimir ŠARIĆ u tehničkoj izvedbi Dragana LOJANICE koji priređuje sudoku).

Vlašar

Rešad Besničanin kaže...

Aktivan je i anagramist Tomislav Popović (odskora i kao sastavljač ukrštenica u "Enigmi") a u istom listu koji je ovog meseca navršio 68. godina neprekidnog izlaženja reaktivirao se "stari vuk" Tomislav Vukadinović.

zvonko kaže...

Mislim da i nije da nije često.

Nedjeljko Nedić kaže...

Izmijenit ću tekst.