nedjelja, 9. kolovoza 2020.

Kriptogramologija (75)


Autor današnjeg kriptograma je Vladimir Crnković o kojemu se zna vrlo malo. Nije zabilježen u stručnoj enigmatskoj literaturi pa će ovih nekoliko rečenica biti prvi zapis o njemu.

Rođen je u Zagrebu 1921. godine, gdje je polazio pučku školu i gimnaziju. Kao učenik drugog razreda gimnazije počinje suradnju u Anđelu čuvaru i u dvobroju za rujan i listopad 1931. objavljuje svoju prvu dopunjaljku.U vrijeme njegovog gimnazijskog školovanja objavio je ukupno 27 različitih zagonetaka. Kasnije, bar po dosadašnjim istraživanjima, nije zabilježena nijedna njegova zagonetka.

Prema nekim podacima Vladimir Crnković preminuo je u Zagrebu 7. srpnja 1991. godine i pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj.


Kriptogram je objavljen u  prvom broju školske godine 1933./34. (1. rujna 1933.) i, kao što je vidljivo, autor ga je sam i nacrtao.

Štef

3 komentara:

zvonko kaže...

Rješenje:Ko se hvali sam se kvari Ključ je premetanje slova.Počinje se kod naznačenog slova K i nastavlja se nadesno po jedno slovo u svakoj skupini slova najprije prva zatim druga pa treća.

Aljoša Vuković kaže...

Hvala Zvonko. Kad ti ovako napraviš raščlambu, onda to izgleda jednostavno, ali sam do toga nikad ne bih došao.

Nedjeljko Nedić kaže...

Točno i bit će u knjizi!