ponedjeljak, 15. veljače 2021.

Kriptogramologija (102)

U ovom nastavku kao autora dva kriptograma predstavit ću svima poznatog i sveprisutnog hrvatskog zagonetačkog velemajstora iz Splita Luku Pavičića. Luka je rođen na otoku Hvaru u mjestu Vrbanj 13. kolovoza 1959. Po struci je dipl. ing. građevinarstva sa stalnim boravkom u Splitu.


U čarobnom svijetu zagonetaka je blizu pedeset godina (u rujnu ove godine moći će proslaviti četrdesetu obljetnicu objave svoje prve zagonetke objavljene u Slobodnoj Dalmaciji). Godine 1985. učlanjuje se u splitski Enigmatski klub Božidar Vranicki, u kojem je danas predsjednik. Svestrani je autor koji radove objavljuje u nekoliko enigmatskih i neenigmatskih listova, a danas je i redoviti suradnik nekoliko internetskih blogova što prezentiraju zagonetačke umotvorine. Osmislio je desetak zagonetačkih i logičarskih noviteta, za neke od njih dobio je i nekoliko priznanja Nikola Faller za inovacije. Među preko 10.000 raznovrsnih zagonetaka nalazi se i petnaest kriptograma.

Rado sudjeluje u natjecanjima odgonetača i autora zagonetaka. Osvajač je brojnih klupskih trofeja, a pojedinačno se može pohvaliti naslovima prvaka Hrvatske u odgonetanju (Bjelovar, 1993.) i zagonetanju (Varaždin, 2011.), a bio je i viceprvak bivše države u odgonetanju (Bohinj, 1989.) i zagonetanju (Pula, 1990.).

Sudionik je dopisnih natječaja u kojima bilježi i niz zapaženih rezultata i prvih mjesta: Izazov 1994. (križaljka) i 1995. (premetaljka), Kvizorama 2016. (premetaljka), Feniks 2020. (rebus-Luka + križaljka-M.Mihaljević) te Rebusi-blogspot 2019. (rebus). Na blogu ŠMEK Zorana Radisavljevića pobjednik je on-line Lige rešavača 2015. godine.


U svijet logike ulazi 1993. godine i već 1994. godine na Svjetskom prvenstvu logičara u njemačkom Kölnu okitio se timskom broncom, a u pojedinačnoj konkurenciji zauzeo je deseto mjesto. Bilježi šesnaest nastupa za A-tim hrvatske logičarske reprezentacije. U hrvatskom domaćinstvu svjetskih logičara 2004. i 2012. bio je član tima za izradu zadataka i provedbu natjecanja. Danas, sa splitskim kolegama, kroz edukaciju i natjecanja, svoje znanje i iskustvo prenosi na mlađe naraštaje.

Štef

Broj komentara: 7:

Luka kaže...

Zahvaljujem Štefu na lijepo sročenom tekstu o mom enigmo-logičkom djelovanju.

Napomena: Kriptogram i 2008. ima dva rješenja.

Aljoša Vuković kaže...

Jedno od rješenja drugog kriptograma je Grčka. Accra - (G)ana, Maroko - (R)abat, Santiago - (Č)ile, Jamajka - (K)ingstown, Tirana - (A)lbanija

Aljoša Vuković kaže...

Rješenje prvog kriptograma je sinonimi. Uzimaju se prva slova riječi I O I I M N N S pa se napravi premet. A riječi su, ionako, parovi sinonima. Mogranj - nar, sport - igra itd.

Aljoša Vuković kaže...

Drugo rješenje je Atena. Uzimaju se zadnja slova Gan(A), Raba(T), Čil(E), Kingstow(N), Albanij(A)

Tonci M kaže...

Haha, taman da ću upisati rješenja i Aljoša me preduhitri. Međutim, istaknut ću da je pravilo za prvi kriptogram nešto strože od pukog anagramiranja: uzima se redom točno prvo slovo onog pojma koji je sinonim pojma u pojedinom retku: odnosno, prvi pojam je IGRA, sinonim je SPORT, pa se uzima S; drugi OTKRIĆE, sinonim je IZUM pa se uzima I, i tako dalje. Ukratko ,redoslijed nije nasumičan.

Tonči

Luka kaže...

Upravo tako Tonči, rješenje je prvoslovka sinonima.

Aljoša je iz dva pokušaja odgonetnuo prvi Kriptogram:
Prvoslovka i zadnjeslovka pripadajućih država-metropola.

Nedjeljko Nedić kaže...

Zvonko je zakasnio. Sve su riješili.