ponedjeljak, 26. srpnja 2021.

Kriptogramologija (125)

Jedan od velikana hrvatskog zagonetaštva - zagonetač, odgonetač, urednik, aktivist, novinar, publicist i po struci odvjetnik, svakako je Zagrepčanin koji je radni i životni vijek proveo u Osijeku – Marijan Jurčec. Sa zagonetkama se družio gotovo šezdeset  pet godina, od svoje desete godine, kada je kao učenik objavio prve šaljive pitalice u zagrebačkom listu Dom  i škola. Prema podatku kojeg mi je dao prigodom pisanja Leksikona zagonetača Jugoslavije, objavio je gotovo 25 tisuća zagonetaka, na što sam danas, moram priznati, malo skeptičan. U toj leksikonskoj odrednici naveden je niz časopisa koji do danas nisu bibliografski obrađeni, a ima i novih listova koji nisu navedeni (Anđeo čuvar, Jutarnji list  (1944.),  Kvizorama, Mozaik, Omladina, Pariška moda, Pokret, Predah (Bj), Razonoda (Bg), Super Skandi, Večernji list, Vic Skandi i Zagrebački zabavnik).


Osim sastavljanja bio je urednikom više enigmatskih listova i rubrika: nekoliko brojeva ratne Zagonetke i Križaljke, potom  Zagonetke( Zg, 1945.-1946.),  Zagonetke (Os, 1953.-1957.), Rebusa (Os, 1957.-1964.) i enigmatske rubrike Večernjeg lista (1993.-1994.).  Uređivao je enigmatiku u Hrvatskoj enciklopediji i bio enigmatski suradnik Opće enciklopedije JLZ. Pisao je brojne stručne teorijske i povijesne članke objavljivane u brojnim zagonetački listovima. Autorom je rječnika od dva i tri slova te popisa inicijala objavljenih kao prilog osječkom Rebusu. Autorom je dvije knjižice – Male križaljke i Teorija magičnih kvadrata 8x8.

Osnivač je prvog registriranog enigmatskog kluba u bivšoj državi (Enigmatski klub Osijek), a članom EUB (ZDČ) postao je 18. kolovoza 1969. gdje je tijekom vremena obavljao niz značajnih dužnosti. Jedan je od prvih Čvorovih zagonetačkih velemajstora (1969.) proglašenih na Prvom susretu zagonetača Jugoslavije. Da bi se koliko-toliko sagledalo ukupno enigmatsko djelovanje Marijana Jurčeca, valja pogledati i odrednicu u Leksikonu zagonetača Jugoslavije (1979.).

Prikupljajući podatke za budući zagonetački pseudonimarij zabilježio sam  niz šifara, pseudonima i potpisa s kojima su potpisivani radovi ovog enigmatskog velikana (a vjerujem da ih ima još!): Emir, Grda Ana, Grof Razbibriga, J. Marčec, Juraj Mercanič, Jurij An, Jurijan, Jurijan Jarčec, Marčec, M-C, M-c, Mery Nelson, Mići, M. J., M. Werinov, Radovan i Re-bus.


Odabrani kriptogram objavljen je u dvobroju 128.-129. osječkog Rebusa od 1. svibnja 1964. godine.

Štef

2 komentara:

Marko Mihaljević kaže...

rješenje kriptograma je MASSENET, Jules (zadnja slova čitana odozdo prema gore)
pojmovi se čitaju odostraga (telegram, eksperti, napredak, elektron, Santorin, sjeverac, Antigona), a kod zadnjeg pojma Naksimir ide promjena u Maksimir

Nedjeljko Nedić kaže...

Tako je, Marko!