ponedjeljak, 6. rujna 2021.

Kriptogramologija (131)

Prvi doajen jugoslavenskog, a time i hrvatskog zagonetaštva, bio je Zlatan Čop, komu je ta titula dodijeljena od strane Enigmatskog udruženja Bjelovar na Prvom susretu zagonetača održanom 1969. godine u Vinkovcima. Zlatan Čop je bio među prvim zagonetačima koji se još 24. kolovoza 1968. pridružio EUB-u i u njemu je djelovao sve do smrti.

Zlatan Čop (Sisak, 6. travnja 1905. – Zagreb, 26. studenoga 1977.) bio je učitelj i nastavnik, službovao je u nekoliko mjesta (Petrinja, Martinska Ves, Sisak, Vrbovsko i Zagreb) iz kojih je slao svoje zagonetke raznim uredništvima novina. Prvu zagonetku,sklanjaljku, objavio je 1918. godine u zagrebačkom Ilustrovanom listu br. 36 na 572 stranici. Njegove zagonetke, posebno zagonetke u stihovima, bile su tiskane u brojnim tadašnjim listovima (Čvor, Čvor Križaljka, Čvor Razbibriga, Enigma, Enigmatske novine, Ilustrovani list, Omladina, Predah (Bj), Problem (Zg), Rebus (Zg), Rebus (Os), Sfinga, Sfinga Rebus, Svijet, Vjesnikov kviz i Zagonetka (Os)) i računa se da je objavio oko pet tisuća zagonetaka. Autorom je prve učahurene premetaljke. Zagonetke su mu najčešće potpisivane punim imenom i prezimenom ili još sa Z. Č, Z. Čop i Zlatan.


Za svoje stihovne zagonetke dobio je Goranovu zagonetačku nagradu 1975. godine, a još jednom posmrtno 1978. godine. Udruga AL-klub, u čijem istoimenom časopisu je niz godina vodio rubriku sa zagonetkama,izdala mu je zbirku zagonetaka u stihovima Izabrane zagonetke (1969.). Kao vrstan odgonetač osvojio je prvo mjesto na II. prvenstvu osječke Zagonetke 1957. godine kada je stekao naslov zagonetačkog velemajstora, koji mu je 1969. godine potvrđen i od EUB. Bio je vanjskim suradnikom-urednikom stihovnih zagonetaka u Čvoru i Čvor Razbibrizi.


Zlatan nije sastavljao samo sitne zagonetke u stihovima, okušao se i u drugim brojnim vrstama pa tako i u kriptogramu. Današnji kriptogram objavljen je na petoj stranici 21. broja zagrebačkog Problema od 21. svibnja 1949. godine.

Štef

2 komentara:

Aljoša Vuković kaže...

Nogomet (skor golova se dijeli i onda dobiveni rezultat predstavlja redni broj slova koje moramo uzeti iz pojedinog naziva kluba)

Nedjeljko Nedić kaže...

Točno. Ovaj sam i ja riješio.