ponedjeljak, 13. rujna 2021.

Kriptogramologija (132)

O mnogim pionirima hrvatskog zagonetaštva, ako se tako mogu nazvati oni zagonetački autori koji su prve zagonetke objavili u listovima prije Drugog svjetskog rata, malo se zna. Do pojave EUB-a (ZD Čvora) vrlo malo je bilo podataka o pojedinim starijim autorima, a ponajviše su bile objavljivane pojedine njihove zagonetke u raznim rubrikama antologija. Zahvaljujući Zagonetaču mnogi mlađi zagonetači upustili su se u prikupljanje životopisnih činjenica, a ponajviše tomu pridonio je Slavko Peleh, pa potom Boris Antonić, Jovan Vuković i kasnije još nekoliko drugih autora. Leksikon zagonetača Jugoslavije (1979.) Stjepana Horvata bio je pokušaj da se objedini do tada sve znanje o brojnim autorima zagonetaka, a istraživanja su i dalje nastavljena.

Jedan od autora koji je ostao „zaboravljen“ i o kojemu je malo pisano je i Vilim Klobučar, rođen u Okučanima 28. travnja 1910. godine. Gimnaziju je polazio u Novoj Gradišci i već tada pokazao je zanimanje za zagonetke (1928.) no nije utvrđeno kada i gdje je objavio prvu zagonetku. Od 1929. godine uspješno surađuje u Sfingi (kasnije Sfinga Rebusu) do 1936. godine (vjerojatno u vrijeme dok je bio student). Zanimljivo je da kasnije nisu zabilježeni njegovi radovi osim u zagrebačkom Problemu 1947. godine. U Sfingi i Sfinga Rebusu objavio je 456 zagonetaka, a bio je suradnikom Male Sfinge 1933. –3 rada), Omladine (1932.-1935. – 16), Svijeta (1929. – 1), Problema (Zagreb, 1947.) i Zagonetke (1929.). Iako je zabilježeno da je objavio više od tisuću različitih zagonetaka (većinom križaljaka, rebusa i sitnih zagonetaka) nisu potvrđeni neki podaci što će trebati istražiti nekom drugog prigodom. Zagonetke su objavljivanje pod brojnim skrivenim potpisima: Q-173, Pi-ću, Simo Paštrk, Sinđe, Sinđe iz prkosa, Stepka Dolgorukii Vaso Rešpekt. Jedna vrsta križaljke – čarobna zgusnuta križaljka– nosi ime po njemu:klobučarovka (neki je zovu i sinđeovka!) a objavljena je u 14. broju Sfinge 1930. godine. Nekoliko primjera njegovih zagonetaka uvrstio je Vladimir Vrđuka u svoj Priručnik za sastavljanje i rješavanje zagonetaka ... (1933.).

Kriptogram koji danas donosimo objavio je Sinđe u 14. broju Sfinge od 26. listopada 1929. godine, a kao primjer određene vrste kriptograma i u knjizi Zvonimira Bacha Zagonetački kriptogram (Čvor, 2020.). Odgonetka su četiri stiha, pa će biti zanimljivo hoće li tko naći točnu odgonetku.

Štef

2 komentara:

zvonko kaže...

rješenje:Ak i jesu odletjeli ždrali
Ostali su ptići ždralovići.
Hranit ćemo ptiće ždraloviće,
Naše pleme izginuti neće.
ključ:razbrojavanje različitih razmaka s više startova i eliminacijom pročitanih slova,pokazatelji razmaka su znamenke godine(1,9,2,9).
Kriptogram je težak za rješavanje i primjer je kako su nekad objavljivali,

Nedjeljko Nedić kaže...

Sigurno je točno!