ponedjeljak, 25. listopada 2021.

Kriptogramologija (138)

Među značajnim autorima zagonetaka u prijeratnom listu Sfinga Rebus nalazi se i Stjepan Dopelhamer iz Nove Gradiške. Na žalost, o njemu se danas vrlo malo zna. Razlog tomu je svakako i to što je bio svećenik i aktivan pristalica NDH (nakon 2. svjetskog rata osuđen je na deset godina robije).

Stjepan Dopelhamer rođen je u Novoj Gradišci, 8. prosinca 1915. godine. Tu je polazio pučku školu i gimnaziju, a nisam uspio pronaći podatke gdje je bio sjemeništarac. Za svećenika je zaređen 1938. godine. „Bio je izrazito socijalan, darežljiv, a bavio se i znanstvenim radom“, pa je stekao stupanj doktora znanosti. Nekoliko godina „predavao je povijest religije na Zagrebačkom bogoslovnom fakultetu“ (Spomenica Župe BDM Snježne u Dubovcu). Umro je 27. veljače 1975. godine i pokopan je u rodnoj Novoj Gradiški.

Prvu zagonetku – opreke – kao petnaestogodišnjak objavio je na trećoj stranici sedmog broja Sfinge (Zagreb, 15. rujna 1929.), a do kraja godine objavljeno mu je još osam zagonetaka. Iste godine objavljuje nekoliko zagonetaka u Anđelu čuvaru i Omladini. Zagonetke je objavio i  u Rebus Razonodi i Sfinga Rebusu. Do kraja 1934. godine objavljeno mu je gotovo dvestotinjak zagonetaka. Zanimljivo je da kasnije nije zabilježena zagonetačka aktivnost, osim što je u zagrebačkom Problemu 1948. godine objavljena jedna posjetnica potpisana inicijalima S. D.Njegove zagonetke potpisane su imenom i prezimenom te pseudonimima: Diophantes, S. D., Stipa i Stipo.


Među zagonetkama ima i poneki kriptogram složen u duhu tadašnjeg vremena. Ovaj današnji je objavljen u listu Omladina na 21. stranici broja 6 od 1. veljače 1931.

Štef