ponedjeljak, 24. lipnja 2019.

Kriptogramologija (17)


U broju 14 četvrtog godišta Svijeta, koji je izašao 29. travnja 1929.,  na 312. stranici otisnut je kriptogram Ante Sitarića iz Karlovca. O ovom zagonetaču vrlo malo se zna, a čini mi se da zavređuje veću zagonetačku pažnju pa možda će ovih nekoliko redaka biti poticaj današnjim karlovačkim zagonetačima da pokušaju dopuniti njegov životopis.


Još uvijek se ne znaju podaci vezani za rođenje i smrt, a u Leksikonu zagonetača Jugoslavije zapisao sam da je Sitarić „zagonetač starije generacije“. Prema mojim današnjim znanjima vjerojatno je rođen između 1905. i 1915. Tada sam zabilježio da je „surađivao tridesetih godina u Svijetu, Sfingi i Narodnoj zagonetki“. Prve zagonetke najvjerojatnije je objavio u trećem broju sedmog godišta Mladosti (3. studenog 1928.) pod naslovom Zagonetni brojevi. U tom godištu objavio je ukupno osam zagonetaka (sitni rebusi, kriptogram, skrižaljku u aeroplanu i križaljku), a radovi su mu ponekad potpisani i s Antun Sitarić. Bio je suradnik Mladosti i u osmom i devetom godištu pa je tako u Mladosti još objavio 23 zagonetke. Pojavom časopisa Sfinga 1929. godine postaje njezin suradnik i tri rada objavljuje pod pseudonimom Kositar. U Rebus razonodi 1930. objavljuje tri zagonetke, a spajanjem ova dva časopisa u novi pod imenom Sfinga Rebus Sitarić do 1935. godine objavljuje još 34 zagonetke. Broj njegovih zagonetaka u Svijetu i Narodnoj zagoneci još nije točno utvrđen. Zabilježio ga je i Vladimir Vrđuka u svom Priručniku za odgonetače 1933. godine. Sve ovo vrijeme javljao se iz Karlovca.

Štef

3 komentara:

zvonko kaže...

Ovo je kriptogram sa skrivenom postavom a ona je u naslovu i autoru zagonetke:KRIPTOGRAM U PISANICI OD ANTE SITARIĆA.Datumi znače:mjesec(rimski broj)je redoslijed riječi a dan(arapski broj) slovo u toj riječi.Rješenje:Uskrsnu Isus nam.

Nedjeljko Nedić kaže...

Točno je Zvonimire!

zvonko kaže...

Puno toga znam a još više neznam.