ponedjeljak, 12. srpnja 2021.

Kriptogramologija (123)

Današnji kriptogram objavljen je na drugoj stranici 39. broja zagrebačkog zagonetačkog časopisa Problem s nadnevkom 30. studenoga 1946. godine. Autor je Osječanin, odvjetnik Tibor Tripović, rođen 1932. godine u Osijeku. O njemu i njegovoj zagonetačkoj aktivnosti  malo je podataka, jer umro je mlad, u dvadeset i devetoj godini, u Osijeku, 22. listopada 1961. godine.


Prvu zagonetku – rebus, objavio je kao student u devetom broju zagrebačkog Problema od 4. svibnja 1956. godine. Sastavljao je rebuse, kvadrate, ispunjaljke, kriptograme, lančanice i druge zagonetke. Do sada je zabilježena njegova suradnja u četiri godišta Problema (1946.-1949.), iako još nije utvrđen točan broj objavljenih zagonetaka. Neke su mu zagonetke potpisane šifrom T. T. ili pseudonimima Tripos i Titrios.

Štef

Broj komentara: 5:

Aljoša Vuković kaže...

Živio prvi istinski Sabor Hrvatske... znam da nije to, ali oko toga se mota. Vjerojatno je ključ u ovim slovima, ali ne uspijevam pronaći vezu

zvonko kaže...

Točno je,Aljoša,moje čestitke!Ključ su slova koja su pokazatelji redoslijeda od A do O a po funkciji su nevezani lokatori/dislokatori (vidi u mojoj knjizi).
P.S. Sad vidim da fali jedna riječ pa je rješenje:Živio prvi istinski narodni sabor Hrvatske.

Nedjeljko Nedić kaže...

Ide to vama dvojici.

Aljoša Vuković kaže...

Hvala Zvonko.

Aljoša Vuković kaže...

Narodni nisam upisao jer ovaj rad me zbunio. Vjerojatno je trebalo biti ROD pa je greškom autor napisao rad, ili se prije govorilo naradni?