ponedjeljak, 11. listopada 2021.

Kriptogramologija (136)

Prije nešto više od godinu dana (18. kolovoza 2020.) zagonetačku zajednicu napustio je u 94. godini doajen hrvatskog zagonetaštva Miroslav Šantek. U zagonetačkoj karijeri dugoj gotovo 76 godina Mir-Ša je objavio dvadesetak tisuća različitih zagonetaka, ponajviše raznih zagonetaka u stihovima ili tzv. sitnih zagonetaka. I nije bio samo autor zagonetaka, bavio se i zagonetačkom teorijom i poviješću, što je rezultiralo brojnim člancima u raznim listovima i s devet knjiga sa zagonetkama i o zagonetkama.


Miroslav Šantek rođen je u Podravini u mjestu Draškovec kod Preloga 21. rujna 1926. Cijeli radni vijek bio je prosvjetni djelatnik (likovnjak). U svijet zagonetaka ušao je 1944. godine kada je u listu Zagonetka objavio prvu zagonetku – palindrom (obosmjerku). Poslije Drugog svjetskog rata zagonetke su mu objavljivali Problem (Zg, 1946.-1948.), BEČ Iks i Rebus (Os, 1959.-1964.). Kao prosvjetni djelatnik imao je doticaj sa školskim listovima, pa je vrlo rano zagonetke plasirao u Modroj lasti i nešto kasnije u Smibu.

Od pojave Enigmatskog udruženja Bjelovar i njegovih listova Čvor, Čvor Razbibriga i Mini Čvor stalni je suradnik, a od 1973. godine i aktivni član. U EU Čvoru bio je član Savjeta od 1974. godine, član Poslovnog odbora i predsjednik Savjeta od 1977. godine. Kao čvoraš sudjelovao je na brojnim okupljanjima zagonetača u Hrvatskoj i izvan nje. Jedno vrijeme bio je urednikom sitnih zagonetaka u Čvor Razbibrizi, gdje je vodio i rubriku Na putu za Tebu. Povodom 50. obljetnice ZD Čvora dobitnik je Srebrne plakete Čvora (2018.). Od kraja šezdesetih godina prošlog stoljeća njegove zagonetke i drugi prilozi mogu se naći u Džepnoj križaljci, Enigmi, Feniksu, Kvizorami, Pitalici, Predahu, Problemu (Kt), Spektru, Studiju, Ugankaru, Vikendu i Vjesnikovu kvizu.

EU Čvor tiskao mu je prvu i drugu od devet knjiga – Zagonetke anagram i palindrom (1975.) i Čitaljka (1979.). Nakon toga objavio je: U carstvu zagonetaka (2004.), Pojmovnik zagonetaštva (2005.), Zagonetke akrostih, mezostih i telestih (2007.), Kriptogram najzagonetnija zagonetka (2009.), Rebus, rarebus i rebusoid (2010.), Vesela zagonetačka igraonica (2011.) i Zagonetke za đake veseljake.

Titulu zagonetačkog velemajstor ZD Čvora dobio je 1975, godine. Jedna vrsta križaljke nazvana je po njemu – šantekovka (umetajna križaljka objavljena prvi puta u Ugankaru 1972.). Zagonetke su mu potpisivane na više načina: Mir-Ša, Mi-Ša, M. Š., Slavica, Slavičin, Slavimir, Slavomir i Š.


U osiječkom Rebusu na petoj stranici broja 34 od 15. lipnja 1959. godine objavljen je današnji kriptogram.

Štef

2 komentara:

Aljoša Vuković kaže...

Klavir - Lav, rik?

Nedjeljko Nedić kaže...

Ja ne znam odgonetku, jer ju Štef nikada ne napiše, no zna ju sigurno Zvonko.