utorak, 28. svibnja 2019.

Najpremeti s I. FEFerona


U okviru I. FEFerona proglašene su i najbolje premetaljke od slova u nazivu te priredbe – PRVI FALLEROV ENIGMATSKI FESTIVAL. Sudjelovali su ovi  sastavljači: Boris Babič, Stjepan Orešić, Jakov Grubišić, Marko Mihaljević, Boris Nazansky, Slavko Bovan, Damir Ruk, Pero Galogaža, Luka Pavičić, Zija Dizdarević, Zdenko Han, Nedjeljko Nedić, Krešimir Majetić, Ranko Skopal, Živko Barišić, Rudolf i Karmela Hahn, Silva Jagar Čotić, Antun Jurić, Ratimir Ružić i Mirko Varga. Glasovanjem više sudionika trima najboljim premetaljkama proglašene su sljedeće:

1.) PROFIL SFINGE – SVIME VRLA KVALITETA! (Boris Nazansky)

2.) VELIM TI: FLERT SFINGE I PRVAKA SLOVA! (Zija Dizdarević)

3.) TI PRISTIGLI VAM SLAVE VLAK – FEFERON! (Pero Galogaža)

Najviše bodova ja sam dao premetaljci Antuna Jurića – VELIM: PERFEKTNI FAVORIT SLAVI GLAS! Pri glasovanju većma bodovah premetaljke sa što manje riječi u postavci poput ovih:

- GLASOVIT FANFARIST, VELIM PREVELIK! (Živko Barišić)

- GLE, VI PRAVITE SVEKATASTROFALNI FILM! (Ranko Skopal)

- FEFERON GLAVI SMISLI PRAV KVALITET! (Slavko Bovan)

- SVE RETROSPEKTIVA – FALI GLAVNI FILM! (Boris Babič)

Na natječaj sam i ja poslao premetaljku koja je jednostavno nestala pa je u poredku nema. Glasila je ovako: FIT SI SPREGE, VIVAT VM RAFAEL KOLLIN!

Imam dvojbu u vezi s prvoplasiranom premetaljkom. Naime, riječ SVIME trebala bi biti instrumental zamjenice „sav“ ili „sve“. Ako je tako, premetaljka je nesuvisla. No, ako je SVIME nekakva inačica priloga „sasvim“, koju ja ne pronađoh, tada je sve u redu. Što vi mislite?

Sudionik

Broj komentara: 6:

Anonimno kaže...

Ne znam otkud je Ejub Semić osvanuo na mjestu Zije Dizdarevića. Radili se o pseudonimu? Pero

Nedjeljko Nedić kaže...

Zija Dizdarević vjerojatno je Semićev pseudonim. Ako nije, neka javi pa ću promijeniti.

Uzgred, ja sam deseticu dao Antunu, devetku Slavku, osmicu Živku, sedmicu Peri, a Borisu šesticu i tada mi je sve izgledalo u redu. Možda je ovo SVIME inačica izraza S OVIM(E)?

zvonko kaže...

Svime označuje količinu(npr. volim te svim srcem),svekoliko,koliko god Sfinga sadrži u sebi,sve što ima u sebi.

Nedjeljko Nedić kaže...

Dakle, SVIME je nastalo od zamjenice (pridjeva) SAV. Problem je što je SVIME instrumental, a VRLA KVALITETA nominativ, dok je SVIM dativ. Da je SVIM(A), bilo bi u redu.

Slavko Bovan kaže...

Nedjeljko je uvjeren da Zija Dizdarević ne postoji i to je već nekoliko puta kazao. Možda i ne postoji, ali ja s čovjekom uspješno komuniciram nekoliko godina (i e-mailom i običnom poštom). Za aktuelni Memorijal "Đuro Knežević" je stigao anagram g. Dizdarevića.

Sa Ejubom kontaktiram e-mailom i telefonom.

Nedjeljko Nedić kaže...

Mijenjam. Novinar takvoga imena i prezimena zbilja postoji i nadam se da je on i zagonetač.