ponedjeljak, 6. svibnja 2019.

Države svijeta (39) - EKVADOR


Država na zapadu Južne Amerike s izlaskom na Tihi ocean. Zauzima površinu od 283.561 km2 uključujući i otočje Galapagos. Stanovnika ima nešto manje od 16 milijuna. Glavni grad je Quito, ali je najmnogoljudniji Guayaquil. Ostali veći gradovi su Cuenca, Loja, Machala, Ibarra, Esmeraldas, Ambato, Portovijeo i Santo Domingo. Najdulja rijeka u Ekvadoru je Napo, a najviši vrh Chimborazo (6.310 m). Ima samo dva kopnena susjeda – Kolumbiju i Peru. Teritorijalno je podijeljen na 24 pokrajine.



Država je neovisna od 24. svibnja 1822. Službeni jezik je španjolski. Govori se također i kečuanski i još neki indijanski jezici. Prevladavajuća religija je katoličanstvo. Valuta je američki dolar koji ima 100 centa. Naziv himne je „Salve, Oh Patria“. Svemrežni nastavak je .ec Ekvador je jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja ne pali plin prilikom crpljenja nafte nego ga skupim postupkom odvaja i koristi kao energent što je vjerojatnim razlogom njegove nezaduženosti kod Svjetske banke. Poznat je i po proizvodnji banana.

Zemljopisac

3 komentara:

Nedjeljko Nedić kaže...

A banane nisam ni spomenuo!

gogoo kaže...

Bio sam baš u Guayaquilu i jeo sam banane sa grane (Ecuador je veliki izvoznik banana), nisam stigao do Chimborazo, ali taj vrh se smatra najisturenijom točkom na planeti Zemlji jer se nalazi kod ekvatora koji je više ispupčen nego ostali dio planete, znači mjereno od centra planete viši i od Mt. Everesta.

Nedjeljko Nedić kaže...

E, ovo nisam znao. A jesi li bio u Peruu?