ponedjeljak, 27. svibnja 2019.

Kriptogramologija (13)


Današnji kriptogram objavljen je 25. ožujka 1933. godine u Ilustrovanom tjedniku Svijet u broju 13 na 242. stranici s potpisom Karlo Sejkot, Sisak. U Leksikonu zagonetača Jugoslavije zabilježio sam da je Karlo inženjer i da je surađivao u „Zagonetki“ 1929. godine i drugdje. Na žalost, nije bilo novih istraživanja vezanih za Siščanina Sejkota. Prema nekim mojim podacima on je bio građevinski inženjer, sudjelovao je u nekim arhitektonskim projektima izgradnje radničkih naselja. Bio je i pjesnička duša pa je 1944. godine u vlastitoj nakladi izdao zbirku pjesama Drhtaji  (tisak Hrvatska državna tiskara u Zagrebu, 102 str.).
Osim u Zagonetki, sada imam zabilježeno da je bio suradnik Svijeta (1933.) i Omladine (1930.-1933.) u kojoj je objavio sedam zagonetaka (rebusi, kriptogram, zagonetke, problemi).


Štef

4 komentara:

zvonko kaže...

Rješenje:Varavo je sve na svijetu.Ključ:krug je strijelom raspolovljen na desnu i lijevu polovicu.čita se slijedom točkica od ruba prema središtu 3 puta zdesna nalijevo 2 puta slijeva nadesno.

Neki Tip kaže...

To je to, Zvonko. Ima li što novo s drugim kriptogramima?

zvonko kaže...

Poslao sam štefu nekoliko preslika,pa kad se potroše poslat ću još Sada se momentalno bavim s pokazateljima premetanja u različitim skupovima slova a za potrebe knjige.Želio bih da ovaj moj rad bude i udžbenik za buduće kriptogramoljupce.Sami pokazatelji(koji su ustvari ključ) su ustvari neka vrsta kriptograma jer ih treba razumjeti i primjeniti.Ako se kojiput vidimo više ću ti objasniti.

Nedjeljko Nedić kaže...

Kada gledamove starije kriptograme, tek tada shvatim koliko smo ove današnje pojednostavili.