ponedjeljak, 24. svibnja 2021.

Kriptogramologija (116)

U Zagonetaču br. 34 od 29. rujna 1973. Boris Antonić je, pišući o hrvatskom zagonetaču Dragutinu Dimcu, napisao i ovo:

Kao što je slučaj s mnogim drugim zagonetačima, i njegov zagonetački rad stoji danas neproučen, nesistematiziran. Dvije-tri tisuće njegovih objavljenih radova (broj smo naveli prema gruboj procjeni) razasuto je po požutjelim stranicama časopisa. Ne zna se sudbina njegovih neobjavljenih rukopisa, njegove evidencije o objavljenim radovima, njegove zagonetačke biblioteke i sl.

I danas, gotovo pola stoljeća od ovog zapisa, o mnogim vrijednim zagonetačima koji su stvarali u razdoblju od tridesetih do šezdesetih godina prošlog stoljeća malo se zna, možda samo o nekolicini najuspješnijih i tada čvršće povezanih s uredništvima tadašnjih enigmatskih novina. I danas je slično jer nema sustavnih bilježenja podataka o brojnim suradnicima čije zvijezde zasjaju u određenom trenutku i nakon određenog vremena nestaju sa zagonetačkog neba. No to je posebna priča.


O Dragutinu Dimcu (19. srpnja 1932. – 13. srpnja 1958.) pisano je u nekoliko navrata a većina podataka bila je na osnovi površnih poznavanja starih listova i suradnje u njima. Ipak, pojavom brojnih bibliografija zagonetačkih listova i rubrika sa zagonetkama u nezagonetačkim listovima, danas se mogu neki podaci nadopuniti pa čak i ispraviti. U Leksikonu zagonetača Jugoslavije zabilježeno je sve ono što se do tada znalo, no danas mogu dodati još nekoliko činjenica vezanih za njegov zagonetački rad. Prve zagonetke – rebus i dvostruku ispunjaljku – objavio je kao učenik u časopisu za mladež Anđelu čuvaru br. 6 od veljače 1943. Prema do sada prikupljenim podacima i broj objavljenih zagonetaka je upitan, no sigurno je da je surađivao u Anđelu čuvaru (1943. – 2 zagonetke), Džepnoj križaljci, Enigmatskim  novinama (1952. – 28), Ilustriranom vjesniku, Problemu (Sa), Problemu (Zg, 1946.-1949.), Rebusu (Zg, – 1945.), Rebusu (Zg, 1951.-1953. – 137), Sfingi (Zg, 1952. – 37), Zagonetki (Zg, 1945.-1946.) i Zagonetki (Os, 1956. – 2).

Bio je veliki majstor u sastavljanju križaljaka, anagramnih i drugih ispunjaljki, piramida, klinova, čarobnih likova i sl., a objavio je čitav niz izvanserijskih kombinacija. Neki radovi potpisani su s: Artus, D. D., D. Dimc, Dragec i Drago.


Dragutin Dimc je autor i kriptograma objavljenog na 6. stranici zagrebačkog Problema br. 39 od 30. studenog 1946.

Štef

Broj komentara: 6:

Belirac kaže...

O Dragutinu Dimcu postoji članak na sh-Wikipediji: sh-Wiki: Dragutin Dimc.

Trebalo bi ga dopuniti podacima koje iznosi Stjepan Horvat.

zvonko kaže...

Enigmatski list,ključ:slovo C je 3.slovo u abecedi pa se uzimaju 3.slova iza navedenih.

Aljoša Vuković kaže...

Enigmatski list Problem

zvonko kaže...

Da,Aljoša,hvala na dopuni.

Aljoša Vuković kaže...

👍

Nedjeljko Nedić kaže...

Odličan duet!