ponedjeljak, 31. svibnja 2021.

Kriptogramologija (117)

U hrvatskom zagonetaštvu malo je zagonetača koji su obiteljski povezani a posebno onih koji su ostavili značajni trag stvarajući zagonetke. Jedna takva obitelj je svakako i obitelj Antonić – otac Ivan i sin Boris.

Ivan Antonić rođen je u Bribiru 23. listopada 1908. godine. Životni vijek proveo je u Vinkovcima radeći kao službenik. Zanimanje za zagonetke pokazao je relativno kasno. Prema podacima iz Leksikona zagonetača Jugoslavije prva mu je zagonetka posjetnica objavljena u zagrebačkoj Sfingi br. 9 od 6. prosinca 1952. godine što nije točan podatak jer su to radovi Borisa Antonića. Međutim, postoje naznake da je prve zagonetke objavio ranije, još 1946. i 1947. godine u zagrebačkom Problemu. Tu je u nekoliko navrata uredništvo odgovaralo Ivanu iz Vinkovaca na poslanu suradnju a objavljeno je i nekoliko zagonetaka s tim potpisom.


Prema još uvijek nepotpunim podacima objavio je više od tisuću različitih zagonetačkih umotvora, ponajviše križaljaka, opetovnih likova te sitnih zagonetaka. Njegove zagonetke mogu se pronaći u Čvoru (1969,-1971.; 37 zagonetaka), Čvor Križaljci, Čvor Razbibrizi (1972.-1982.; 125), Dugi (Bg), Enigmi (Bg), Feniksu, Glasu Slavonije, Mini Čvoru, Pitalici, Predahu (Bj), Problemu (Zg), Rebusu (Os), Somborskoj ukrštenici, Vikendu, Vjesnikovu kvizu i Zagonetki (Os). Neke zagonetke potpisane su i sa I. A., Ivan i Bribirac.

Ivan je bio član Enigmatskog udruženja Bjelovar od 27. srpnja 1969. godine i aktivno je sudjelovao u brojnim akcijama ovog društva. Sudjelovao je u pripremama Susreta zagonetača Jugoslavije koji su se prvih godina održavali u Vinkovcima. Povodom obljetnica djelovanja EUB odnosno ZDČ primio je prigodne diplome, a zagonetačkim majstorom društva proglašen je 7. rujna 1975. Od osnivanja Zagonetačkog društva Vinkovci 1979. godine bio je redoviti aktivni član. Sudjelovao je i u odgonetačkim natjecanjima pa je tako na Prvenstvu odgonetača Čvora za 1976. godinu podijelio prvo mjesto.

Ivan Antonić preminuo je u Zagrebu 27. svibnja 1995. godine.


Kriptogram objavljen u 42. broju na 3. stranici zagrebačkog Problema od 21. prosinca 1946. godine mogao bi biti i prvi objavljen rad Ivana Antonića.

Štef

3 komentara:

zvonko kaže...

Svoj svome;ključ:premetanje slijedom istih znakova slijeva nadesno gornji red pa donji.

Nedjeljko Nedić kaže...

Ja ne znam odgonetku. Neka Štef potvrdi.

zvonko kaže...

Pa provjeri sam po navedenom ključu.