ponedjeljak, 10. svibnja 2021.

Kriptogramologija (114)

U Leksikonu zagonetača Jugoslavije (ZDČ, 1978.) zabilježio sam kratkom općom odrednicom zagonetačko djelovanje Branka Kodrnje. Tada nisam imao više podataka o njemu osim  da je surađivao u predratnom listu Sfinga Rebus, te u nekoliko poslijeratnih listova. Na žalost ni danas se ne zna mnogo više, ali ipak došao sam do nekih preciznijih podataka. Prije svega tu je podatak da je rođen 1919. godine. U Zagrebu je živio i radio, a umro je relativno mlad u 45. godini života, točnije 20. rujna 1964. godine. Grob mu se nalazi na zagrebačkom groblju Mirogoj.

U svijet zagonetaka ušao je objavom prve ispunjaljke na devetoj stranici 9. broja Sfinge Rebusa od 4. ožujka 1933. Te godine objavio je jednu slogovnu zagonetku i u Maloj Sfingi. Trinaest radova može se naći u Sfingi Rebusu (1934. i 1937.). Poslije II. svjetskog rata radovi su mu objavljivani u Beogradskom enigmatskom listu, Enigmi, Problemu (Zg) i Problemu (Sa) i zagrebačkom Rebusu. Objavljivao je križaljke, ispunjaljke, opetovne likove, piramide, rebuse i kriptograme. Neki radovi potpisani su pseudonimima Br-Ko i Brko.

Kriptogram s kojim ga predstavljamo objavljen je u zagrebačkom Problemu na trećoj stranici broja 42 od 21. prosinca 1946. godine.


Neki Tip

2 komentara:

zvonko kaže...

Tko radi taj ima.Ključ:uzimaju se slova iz naziva elemenata slijedom brojeva koji su pokazatelji redoslijeda,najprije gore uzima se sprijeda,zatim dolje uzima se straga.

Nedjeljko Nedić kaže...

Da, Zvonimire!