četvrtak, 6. svibnja 2021.

Rezultati 1. kola II. OPSZ-a

Na startu 2. Otvorenog prvenstva Srbije u sastavljanju zagonetaka pobedu je zabeležio Rešad Besničanin, čija se skandinavka, sa šest uzastopnih reči od 11 slova, najviše dopala žiriju. Na drugo mesto plasirao se Zoran Radisavljević, treći je bio Nedjeljko Nedić, a zatim slede Boris Babić, Branislav Nikić i drugi majstori u sastavljanju ukrštenih reči.

U konkurenciji je bilo 33 rada od 19 autora, a zbog nepoštovanja propozicija eliminisano je 5 radova. Može se reći da je kvalitet skandinavki bio na zadovoljavajućem nivou, mada je bilo skandinavki s težim pojmovima, kao i onih sa nekoliko prideva u jednom radu. Kako je 1. kolo održano u znak sećanja na vrsnog sastavljača ukrštenih reči Miodraga Tošića, poznatog po velikim „belinama“, tako je i među prvoplasiranim radovima dominirao ovaj sastavljački stil (Zoran sa belinom 7x7 i Nedjeljko sa 5 jedanaestica).

Svim sastavljačima skandinavki, kao i članovima žirija (Jadran Goloigra, Novo Zekić, Aleksandar Janković i Sreten Perić) Enigmatski savez Srbije se zahvaljuje što su doprineli da ovo druženje vrsnih enigmata protekne na nivou koji zaslužuje šampionat Srbije. Napomena: peti član žirija trebao je da bude Voja Dodevski, ali mu nije stigao materijal.

Generalni plasman nakon prvog kola:

1. Rešad Besničanin 25 bodova

2. Zoran Radisavljević 20, 

3. Nedjeljko Nedić 15, 

4. Boris Babić 12, 5. Branislav Nikić 10, 6. Boris Dubovski 8, 7. Zoran Milunović 6, 8. Antun Jurić 5, 9. Dragoslav Rosić 4, 10. Vladimir Šarić 3, 11. Milutin Tepšić 2, 12. Branko Milovanović 1, 13-19. Zoran Tacić, Miroslav Lazarević, Ilija Ozdanovac, Mate Medvidović, Krsta Ivanov, Petar Jovović, Živko Barišić i Željko Dimović, bez bodova. Prilikom bodovanja računa se samo najuspešniji rad koji je poslao neki takmičar.

(preuzeto s bloga Enigmoteka Željka Dimovića)

Nema komentara: